Politik i...


Jag har bestämt vilket lands politik jag ska skriva om, spännande va?
Det enda kravet var att landet skulle vara engelsktalande, så det fanns en massa olika alternativ, men vem hade tror att jag skulle välja Singapore?
Det blev mitt val. Precis som du antagligen är så är jag också helt tom i skallen när det kommer till detta pluttiga land mitt ute i Asien. Så lite allmän fakta skadar aldrig.





  • Signapore ligger söder om Malaysia i Asien.

  • Sverige har ca 9 miljoner invånare, Singapore har knappt 4 miljoner invånare. 75% är kineser


  • Singapore har inte problem som fattigdom, men drabbades hårt av Asienkrisen 1990

  • Efter Monaco är Singapore världens näst minsta självständiga tätbefolkade stat.



På 1800- talet så koloniserade landet av England, men det har nu varit självständigt sedan 1959.
Sedan dess har landet blivit styrt av PAP. PAP star för People´s Action Worker´s Party

Singapore är en demokrati, men har blivit styrt av PAP sen drygt 50 år tillbaka. De andra partierna är så små så att de inte har någon makt, och många har tappat lusten att försöka kämpa sig till makten. Därför anser vissa människor att Singapore inte är någon "riktig" demokrati.

Enligt reportrar utan gränser så censurerar PAP viss information och de menar att man inte låter all fakta nå ut till folket. Från början siktade partiet på en socialistisk välfärds politik, men landet har blivit alltmer konservativt.

*  Man har en regering i Singapore, men där kallas det för kabinett.

* Precis som i Sverige har Singapore enkammarparlament. Alltså en regering som lägger lagförslag och en kammare med ledarmöten som röstar, i Sverige är det dock flerpartier representerade vid röstningen.

Som en sammanfattning på detta så kan jag säga att Singapore är demokrati på pappret, men man upplever det inte som en riktigt demokrati. Det finns andra partier som sitter med i kabinetten men dessa får ändå inte vara med att styra, valet 2006 så fick PAP 82 av 84 platser...

Folket är ju ändå fria att rösta, de kanske är ganska nöjda med PAP. Det är i princip PAP som gjort Singapore till ett I-land. Singapore lever som rika i en världsdel där många är fattiga.
Majoriteten av folket är kanske nöjda med hur de styr landet.
Det kanske inte är så konstigt om man är nöjd?

Kommentarer
Postat av: Amanda

Intressant text, och bra skrivet! Det var bra att du valde att skriva om ett så litet land, då blir det intressantare att läsa när man inte vet nånting alls om det :)

2010-09-16 @ 08:46:36
URL: http://amandavalet.blogg.se.blogg.se/
Postat av: Emmelie

Det var jätte intressant, det var bra skrivet. Håller med Amanda om att det är roligare att läsa om ett land som man inte vet så mycket om.

2010-09-16 @ 10:36:16
URL: http://emmeliemedtvam.blogg.se/
Postat av: Marie

Singapore, helt otippat!! Jag håller helt med ovanstående kommentarer. Dessutom skriver du på ett ledigt sätt som engagerar dina läsare. Vad roligt att jag fick lära mig något nytt av dig! Tack och bock! :)

2010-10-02 @ 22:29:39
URL: http://nineinc.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0