Valet.

Den tredje söndagen i september vart fjärde år, då är det val. Det betyder alltså att första gången jag får rösta är 2014. Då är jag 19 år.


Men det krävs mer än att vara över 18 för att få rösta, du måste vara svensk medborgare och du måste vara, eller varit folkbokförd i Sverige, att vara folkbokförd är att man är skriven i Sverige, att man räknas som svensk.

Hur går det till när man röstar då? Hur vet man vilka man ska rösta på, och om man bestämt sig, hur bär man sig åt för att rösta då?

Ett par månader innan valet kan man båda höra och se på TV vad de olika partierna vill, man kan läsa i tidningar, man kan gå in på partiernas hemsida, man brukar också få reklam om alla olika partier i brevlådan.

 

De flesta brukar rösta i vallokaler, de kan vara nästan var som helst, en idrottshall, en skola eller ett bibliotek. Det är viktigt att du har med dig din id handling till vallokalen. Väl där inne kan du ta en valsedel, varje parti har en valsedel. Du ställer dig bakom en skärm så ingen kan se vem du röstar på. Du kryssar för den person du vill ska komma in i riksdagen (mer om riksdagen senare). Du stoppar ner din valsedel i ett kuvert, lämna det till dem som sitter där. Och nu har du deltagit i valet!

 

Det är inte bara till riksdagen du röstar, utan också till kommunfullmäktige och landstinget. Mer om detta senare.


Kommentarer
Postat av: Amanda

bra bra! :)

2010-09-08 @ 10:56:57
URL: http://amandavalet.blogg.se.blogg.se/
Postat av: Emmelie

Mycket bra bra :D

2010-09-08 @ 12:59:04
URL: http://emmeliemedtvam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0